Dit Vind Ik Ervan!: Op weg naar volledige bekwaamheid en betere zorgkwaliteit
Arjen Blankenstijn en Mieke Langerhuizen, beide trainers van de methode Dit Vind Ik Ervan!, delen hun inzichten na jaren van training.
Arjen en Mieke zijn tevreden over de deelnemers, die grotendeels al 'onbewust bekwaam' zijn.
De training Dit Vind Ik Ervan! is een succes, met tot nu toe in totaal 558 getrainde medewerkers. Arjen en Mieke zijn tevreden over de deelnemers, die grotendeels al 'onbewust bekwaam' zijn. Tijdens de training wordt de nadruk gelegd op de onderzoekende dialoog en het vastleggen van afspraken in het cliëntdossier. De verschillende varianten van Dit Vind Ik Ervan! worden behandeld en aangepast aan doelgroep die de deelnemers begeleiden. Sommige begeleiders vinden het echter moeilijk om het verschil tussen de drie varianten goed te begrijpen en toe te passen.
Dit Vind Ik Ervan! is cruciaal voor de kwaliteit van zorg, benadrukken Arjen en Mieke. Het helpt medewerkers om bewust te worden van hun aannames en om deze tijdens gesprekken met cliënten opzij te zetten. Het biedt inzicht in de kwaliteit van leven van cliënten en kan verbeterpunten voor de zorg identificeren. Arjen voelt zich gepassioneerd over Dit Vind Ik Ervan!: "Als we Dit Vind Ik Ervan! goed uitvoeren, heeft de cliënt er echt baat bij. Het kan kleine of grote veranderingen teweegbrengen die de kwaliteit van leven verbeteren."
Terugkijkend op het afgelopen jaar merken de trainers op dat er stagnatie is in de implementatie van Dit Vind Ik Ervan! op team- of locatieniveau. Dit komt deels door gebrek aan training voor alle medewerkers. Het overdragen van opgedane kennis aan collega's blijkt soms lastig te zijn.
Vooruitkijkend naar 2024, hopen Arjen en Mieke dat er meer aandacht zal zijn voor het betrekken van gedragsdeskundigen en managers bij Dit Vind Ik Ervan!-trainingen. Ze geloven dat deze professionals een coachende rol kunnen vervullen voor begeleiders. Ook willen ze manieren vinden om de implementatie van Dit Vind Ik Ervan! te verbeteren, waarbij training on the job en verplichte e-learning mogelijke oplossingen zijn.