Een hart voor zorg:
Samen voor een natuurlijk thuis bij Triade Vitree
Eigen regie
Bij Triade Vitree is de cliënt het middelpunt van onze zorg. We vinden het belangrijk dat elke cliënt controle heeft over zijn eigen bestaan, een hoge levenskwaliteit geniet - onafhankelijk van beperkingen - en de vrijheid heeft om eigen keuzes te maken. Het gaat erom dat de cliënt zich goed voelt, waardevolle sociale connecties heeft, een gevoel van verbondenheid ervaart, leerkansen krijgt, en zich veilig weet. Dit vormt de kern van onze aanpak, die gericht is op de persoon. We geven onze cliënten de ruimte om te experimenteren en moedigen ze aan om zelf beslissingen te nemen, altijd binnen de grenzen van wat haalbaar is met hun capaciteiten en talenten.
Zorg rondom de individuele cliënt
“Er samen voor zorgen dat onze cliënten naar vermogen zoveel mogelijk zelf vormgeven aan hun leven”
We besteden zorgvuldige aandacht aan het begrijpen van wat een zinvolle dag inhoudt voor elke cliënt, met respect voor hun unieke vermogens en wensen op het gebied van leren, ontwikkeling en het vinden van betekenis. Het is ons streven om een betekenisvol bestaan te ondersteunen door dagen betekenisvol te vullen en de verbinding met de maatschappij te versterken. Wat betekenisvol is, verschilt per persoon.
Als kompas voor ons handelen hanteren we vier waarden: speels, dapper, vertrouwen en eerlijk. Speels moedigt ons aan om creatief te denken, met de moed om ambitieus en doelgericht te zijn. Vertrouwen benadrukt het belang van verbinding, het vertrouwen op elkaar en het tonen van interesse in de dynamiek van de zorg. Eerlijkheid vraagt om authentieke aandacht.
Mensvisie als basis voor begeleiden en behandelen
In 2023 heeft onze organisatie zich gebogen over onze visie op zorg. Dat start bij de mensvisie. Hoe kijken wij – ongeacht onze functie of rol - naar het ‘mens zijn’ en naar de specifieke behoeften die mensen (met of zonder beperkingen) hebben? Wat betekent ‘kwaliteit van bestaan’ en welke rol neemt begeleiden en behandelen daarin in? De bestaande mensvisie werd in 2023 geüpdatet, maar is nog in conceptfase. Zodra de mensvisie in 2024 is vastgesteld, zal worden onderzocht wat dit inhoudt voor onze organisatie, onze cliënten en medewerkers, zowel in het kernproces als bij de ondersteunende diensten. Dit kan leiden tot een herziening van onze visie op de inzet van de diverse begeleidings- en behandelmethoden.
“Vanwege je betrokkenheid bij de cliënt, zet je je sterk in om ervoor te zorgen dat diegene op de juiste plek terechtkomt. Wij streven ernaar dat de cliënt daadwerkelijk op een geschikte locatie kan verblijven, zelfs als dat buiten Triade Vitree is.”
Martijn Zilverberg, locatie Noordzijde - Emmeloord
Zorg in cijfers
Aantal (volwassen) cliënten met een verstandelijke beperking betreft in 2023
Vormen van ondersteuning:
Cliëntplan
Het cliëntplan vormt de basis van de dagelijkse zorg en keuzes die samen met de cliënt worden gemaakt. Hierbij staat methodisch werken centraal, wat betekent dat we:
- bewust handelen om een bepaald doel te bereiken;
- systematisch en procesmatig handelen volgens een vooraf gesteld plan;
- het plan evalueren en eventueel bijstellen.
In 2023 zette Triade Vitree onverminderd in op het waarborgen van actuele zorgplannen voor al haar cliënten. Daarnaast wordt gewerkt aan het digitaal beschikbaar stellen van cliëntendossiers, om te voldoen aan wettelijke eisen en de betrokkenheid van cliënten en hun naasten te vergroten.
Een grondige dialoog tussen cliënten met een verstandelijke beperking, hun familie, sociaal netwerk en professionals is essentieel om iemands behoeften en voorkeuren te begrijpen. Dit leidt tot een compleet beeld van de individuele zorgvraag, verrijkt met diagnostische informatie en voorgeschiedenis. In 2023 startte een project om het belang van samenwerking met het netwerk van de cliënt te benadrukken, waaronder familie en iedereen die een rol speelt in hun leven.
Een goed netwerk
Triade Vitree heeft voor de periode van 2023-2025 een strategisch meerjarenplan ontwikkeld. Een essentieel onderdeel van dit plan is het streven naar een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving voor onze cliënten. We willen de menselijke aspecten van de zorg versterken door de samenwerking tussen medewerkers, familieleden en vrijwilligers te bevorderen. In de komende jaren streven we ernaar dat het netwerk vanaf het begin actief betrokken blijft bij de zorg, zodat zij samen met de medewerkers een hecht team vormen. De hulpvraag wordt gezien als een gedeelde verantwoordelijkheid.
“De meeste cliënten hebben wel een goed netwerk, maar soms zit een cliënt in een schrijnende situatie en is deze echt eenzaam. Wij als medewerkers vormen dan de belangrijkste relatieband voor zo’n cliënt en dat maakt je wel bewust wat het belang is van bijvoorbeeld de inzet van vrijwilligers”
Jennie de Vries, locatie Vermiljoen - Dronten
Wet zorg en dwang
Onvrijwillige zorg proberen we binnen Triade Vitree zoveel mogelijk te vermijden. Alleen wanneer het echt niet anders kan, wordt onvrijwillige zorg toegepast. De registraties en het monitoren hiervan is in 2023 beter ingeregeld. Er is een apart jaarverslag over de toepassing van onvrijwillige zorg.
Medicatieveiligheid
Daarnaast is er in het afgelopen jaar ook speciale aandacht voor medicatieveiligheid geweest. Uit interne audits en inspectiebezoeken in 2022 bleek dat vooral het toedienen van medicatie nog niet altijd uitgevoerd werd volgens de richtlijnen van het beleidsplan medicatie. Naar aanleiding van de aandacht in 2023 hiervoor zal er in 2024 ook een risicoscan uitgevoerd worden naar de medische dossiervorming, om daarmee mede de verbeteringen te borgen.