Professionaliseren in zorg: een blik op onze aanpak
Zorgprofessionals
In onze organisatie werken diverse zorgprofessionals, zoals: begeleiders, verzorgenden, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, artsen verstandelijk gehandicapten en behandelaren. Met zorgprofessionals bedoelen we iedereen die binnen Triade Vitree professionele ondersteuning, begeleiding of behandeling biedt op (para)medisch, verpleegkundig of agogisch vlak.
Korte schets van de organisatie
In 2023 waren 1.274 medewerkers werkzaam in de divisie volwassenen (gehandicaptenzorg). Het totaal gemiddelde ziekteverzuim in 2023 bedroeg gemiddeld 5,67%, dit is bijna 2% minder dan gebruikelijk in onze branche.
Aantrekkingskracht in een krappe arbeidsmarkt
De instroom van nieuwe medewerkers en het kunnen behouden van onze huidige zorgprofessionals stond ook in 2023 onder druk. Dit gaf bezettingsuitdagingen en roosterproblemen. De cijfers bij Triade Vitree laten zien dat er meer medewerkers de organisatie verlaten dan er aangenomen worden. Er zullen nieuwe, innovatieve manieren onderzocht moeten worden om de huidige arbeidsmarkt tekorten het hoofd te bieden.
Verminderen van Personeel-Niet-In-Loondienst (PNIL)
We intensiveerden de samenwerking tussen de afdeling recruitment en de zorgmanagers. We wierven sneller en effectiever nieuwe medewerkers voor het primair proces. We selecteerden hierbij wel scherp zodat de kwaliteit van zorg- en dienstverlening geborgd bleef. Om de inzet van PNIL in 2023 te beheersen, probeerden wij ons te beperken tot het gebruik van drie preferred suppliers. Door met minder partijen te werken kunnen wij inzetten op kostenbesparing en betere relaties.
Zzp’s – samenwerken met derden
Triade Vitree zet ZZP'ers in als begeleiders via preferred suppliers, die diploma’s en certificaten controleren en bewaren. Twee keer per jaar voert de recruitmentafdeling steekproeven uit op deze documenten. Gedragsdeskundigen, een andere ZZP-groep, worden voor langere tijd ingehuurd en geregistreerd in het HR-systeem Beaufort voor IT-toegang, mits er een getekend contract met benodigde documentatie is.
Professionaliseren
Kwaliteit steunt op vakbekwame professionals die hun werk doen in dialoog met mensen met een beperking en hun verwanten. Het is daarom belangrijk dat professionals het vanzelfsprekend vinden dat ze zich kunnen en blijven scholen en ontwikkelen met ondersteuning van werkgevers en beroepsorganisaties. Dat zij mogelijkheden krijgen om opgedane kennis te kunnen toepassen en (leren) werken volgens professionele standaarden, zoals richtlijnen en beroepscodes, in het kader van kwaliteitsverbetering. En dat zij toegerust zijn om hun werk goed te kunnen doen en de ruimte en het vertrouwen krijgen om hun expertise in te zetten en waar mogelijk te delen.
De organisatie is in 2023 gestart met het actualiseren van haar visie op professionaliseren.
Het opleidingsaanbod in 2023
Medewerkers beoordelen onze trainingen positief, zoals blijkt uit de verlengde Cedeo-erkenning op basis van klanttevredenheidsonderzoeken, met een gemiddelde score van 9,4. Het trainingsaanbod omvat methodiek- en praktijktrainingen, evenals trainingen voor risicovolle handelingen, zoals weerbaarheid, ondersteunende gebaren, psychofarmaca, diabetesbeheer, sondevoeding en medicatieverstrekking.
We stimuleren medewerkers om hun professionele ontwikkeling te vergroten door de waarde van deze trainingen te benadrukken. Het leeraanbod van Triade Vitree wordt gemaakt in samenwerking met het expertisecentrum Volwassenen, het expertisecentrum Jeugd en de managers. In 2023 resulteerde dit in een trainingsaanbod dat goed aansluit bij organisatorische behoeften. Een evaluatie van het trainings- en opleidingsprogramma is gestart. De resultaten worden verwacht in het tweede kwartaal van 2024.
Beroepspraktijkvorming: hybride leeromgeving
In 2023 vierde Triade Vitree de succesvolle afronding van zorgopleidingen door 26 medewerkers en maakte goede vorderingen in het opleidingsbeleid door samenwerking met diverse ROC's. De samenwerking focust op het creëren van een hybride leeromgeving in Lelystad, waar theorie en praktijk samenkomen voor een dieper begrip en betere praktijkvoorbereiding. De initiële gesprekken met het ROC van Lelystad waren positief, en we zijn optimistisch over de verdere ontwikkeling en implementatie van deze innovatieve leeromgeving. Deze samenwerking benadrukt het belang van praktijkgericht opleiden en het bundelen van expertise en middelen voor een optimale leerervaring.
Werkplezier
Om te zorgen dat nieuwe medewerkers op een plek komen met een veilig leer-werkklimaat waarbij ze vanaf het begin meegenomen worden in de visie en methodiek op de locatie, is het belangrijk om te focussen op ontwikkeling in en van teams. Wanneer er een goed team staat, is er immers een grotere kans dat medewerkers met plezier werken en blijven en zich ontwikkelen om kwalitatief goede zorg te bieden.
Moreel Beraad
Vrijwel dagelijks zijn er in het werk ethische vraagstukken, waarbij een medewerker kan twijfelen over wat juist is om te doen, of waarbij de medewerker het idee heeft dat het "schuurt” op het gebied van waarden en normen. Moreel Beraad is een manier om met elkaar in dialoog te gaan over ethische vraagstukken. Iedere deelnemer is gelijkwaardig in het gesprek, ongeacht de functie in de organisatie of de besproken casus. In deze dialoog kunnen waarden, normen en inzichten met elkaar gedeeld worden en komen de verschillen op tafel. Het vraagt een nieuwsgierige, niet oordelende, open houding van de deelnemers.
Een moreel beraad kan een duidelijke uitkomst hebben, maar dat is regelmatig ook niet het geval. Wel wordt helder hoe de deelnemers naar de situatie kijken, kan er begrip ontstaan en kan het leiden tot nieuwe inzichten. Zo komen de deelnemers tot een gezamenlijk beeld en indien nodig afspraken. In 2023 is het onvoldoende gelukt binnen de divisie Volwassenen om meer bekendheid geven aan de mogelijkheid om een Moreel Beraad te voeren (het vindt wel plaats in de divisie Jeugd).
Teamvisitatie: leren van elkaar
Jaarlijks gaan teams (of een afvaardiging daarvan) bij elkaar op visite. Tijdens deze visite gaan ze in gesprek over een aantal onderwerpen waar ze in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Tijdens de gesprekken ligt de nadruk op informatie uitwisselen en leren van elkaar. In 2023 hebben 32 team van de 90 teams (36%) een visitatie gehouden. Over het algemeen ervaren de teams de teamvisitatie als waardevol. Zij geven aan het fijn te vinden kennis en ervaringen te delen, vragen te stellen aan elkaar en andere inzichten op te doen. Tijdens de teamvisitaties komt naar voren dat medewerkers gedreven, gemotiveerd en met passie werken. Er is een jaarrapportage opgesteld van onderwerpen die besproken zijn tijdens de visitaties.
Innoveren
Professionalisering binnen Triade Vitree omvat meer dan alleen het ontwikkelen van competenties en vaardigheden, zoals aangegeven in het Kwaliteitskompas voor de gehandicaptenzorg. Het strekt zich ook uit tot het verbeteren van werkprocessen, de inzet van ondersteunende systemen en middelen, en procesoptimalisaties. In 2023 is met succes het cliëntdossiersysteem Care4 geïmplementeerd, zijn administratieve processen verbeterd en is centrale inkoop geoptimaliseerd, wat leidde tot kostenbesparingen in de bedrijfsvoering. Daarnaast heeft Triade Vitree technologische innovaties in de zorg onderzocht om cliënten meer zelfregie te bieden en de werkdruk voor begeleiders te verlagen, met een pilot voor het gebruik van tablets en dwaaldetectie op de nieuwbouwlocatie Noordzijde te Emmeloord.
“Wij zijn blij dat wij nu een ‘vaste’ gedragskundige hebben die ons team ondersteunt”
Wilma Haaksema, locatie Noordzijde – Emmeloord